Forum Comments

06 530 i5 N52 engine swap now runs in limp.
In General BMW Discussions
az
May 21, 2019
I finally found the problem. It seems that the mechanic who changed the engine broke the original crank sensor connector and replaced the pins. But he got them wrong!!!. This was discovered by viewing a number of You Tube videos and I happened to see the correct color code for a brief second on one of them. I was able to get a new connector and contact pins from the dealer as separate parts. Total cost of about $30. I had to crimp extension wires into the new contact pins myself. This can really only be done correctly with a special contouring wire crimper made for that type of connecting pin. I have that tool in my work tool kit because I do machine wiring. Then I connected the new wires to the old ones with a splicing connector because the originals were cut a bit short so they wouldn't reach the connector without a fight. I checked the signal output of the crank sensor on the bench with an oscilloscope wired both ways. The wrong way didn't produce any signal while the correct wiring showed a clear signal. So why did the car run at all? I thought the engine wouldn't run without a crank sensor signal???? If it will run in limp mode without a crank sensor signal why doesn't the dealer know this??? FYI, I did ask the dealer about the correct color code way early in this process and they were not forthcoming with the info. I could have fixed this three weeks ago with that info!! They suggested that we bring the car in for another analysis and diagnosis for an estimated $1000.!!! Aren't BMW's Great!!
0
0

az

More actions